PRZYRZĄDZANIE HERBATY MROŻONEJ METODĄ SZOKOWĄ

Wszystkie Herbaty zimne używane do przygotowywania drinków powinny być przedtem ostudzone, chyba, że w przepisie podano inaczej. Najlepsza do tego jest tzw. metoda „szokowa”, według której należy zaparzyć herbatę w dwukrotnie mniejszej ilości wody, a następnie odcedzić i uzupełnić lodem do wymaganej objętości, (np., aby w krótkim czasie uzyskać 200 ml zaparzonej w tradycyjny sposób herbaty, należy zaparzyć 2 gramy w 100 ml wody, odcedzić i zalać na lód (około 200 g). I w ten prosty sposób uzyskamy 200 ml Ice Tea. W przypadku jednego litrowego dzbanka parzymy 5 Torebek 2g lub 5 łyżeczek 2g herbaty w 0,5l wrzątku, a następnie przelewamy esencje do drugiego dzbanka z 0,5 kg lodu. Wszystko razem mieszamy i już!

GRUPA ALKOHOLOWA
NA BAZIE HERBATY

Ice Tea Nie z tej ziemi, czyli inne spojrzenie na mrożenie.

Ice Tea Oryginal 2008
(Dobrze moi drodzy zauważyliście, że nie ma ani czajnik a ani imbryka do parzenia)

  • Składniki
    • Herbata czarna 2g
    • Wódka Lime 4cl
    • Syrop truskawkowy 1cl
  • Sposób wykonania
    • Włóż torebkę herbaty do szkła typu long zalej ja wódka i odczekaj trzy minuty dosyp lodu do pełna następnie dodaj syrop i limonki zamieszaj
  • Garni – dwie cząstki limonki
  • Narzędzia – Szufla do lodu, szczypce, łyżeczka barmańska, nóż barmański, Jigger

Drink 1

  • Składniki
    • Herbata Zielona Jaśminowa 10cl
    • Żubrówka 2cl
    • Syrop Jabłkowy 1,5cl
  • Sposób wykonania
    • Składnik wymieszać z lodem bezpośrednio w szkle typu old fasioned,
      2g herbaty parzyć w 100ml wody przez 3 minut.
  • Garni – twist z limonki zawieszona na krótkiej rurce.
  • Narzędzia – Szczypce do lodu, łyżeczka barmańska, nóż barmański, jigger, czajnik do i imbryk parzenia.

Drink 2

  • Składniki
    • Natural Rosehip with Hibiscus 10
    • Gin 3cl
    • Syrop Grenadine 1,5cl
  • Sposób wykonania
    • 2g zioła parzyć w 100ml wody przez 8 minut następnie studzimy metodą szokową (wlewamy bezpośrednio na lód i tworzymy mrożony napój). Składnik wymieszać z lodem bezpośrednio w szkle typu old fasioned.
  • Garni – Wachlarz z ¼ plastra pomarańczy zawieszona na szkle.
  • Narzędzia – Szczypce do lodu, nóż, jigger, czajnik i imbryk do parzenia.

Drink 3

      • Składniki
        • Herbata Darjeeling 10cl
        • Finlandia Cranberry 3cl
        • Syrop Grenadine 1cl
      • Sposób wykonania
        • Składnik wymieszać z lodem bezpośrednio w kubku, 2g herbaty parzyć w 100ml wody przez 4 minut, przelać do szkła typu long.
      • Garni – Cząstka cytryny.
      • Narzędzia – Szczypce do lodu, łyżeczka barmańska, nóż barmański, jigger, czajnik i imbryk do parzenia

Drink 4

      • Składniki
        • Herbata Cynamonowa 10cl
        • Scotch Whisky 3cl
        • Syrop Czekoladowy 1.5cl
      • Sposób wykonania
        • Składnik wymieszać z lodem bezpośrednio w kubku, 2g herbaty parzyć w 100ml wody przez 4 minut, przelać do szkła typu long.
      • Garni – Mała cząstka pomarańczy, świeży imbir.
      • Narzędzia – Szczypce do lodu, łyżeczka barmańska, nóż barmański, jigger, czajnik i imbryk do parzenia.

Drink 5

      • Składniki
        • Rumianek 10cl
        • Finlandia Lime 3cl
        • Syrop Jabłkowy 1cl
      • Sposób wykonania
        • 2g zioła parzyć w 100ml wody przez 8 minut następnie studzimy metodą szokową (wlewamy bezpośrednio na lód i tworzymy mrożony napój). Składniki wymieszać z lodem bezpośrednio w szkle typu old fasioned.
      • Garni – Melon żółty.
      • Narzędzia – Szczypce do lodu, łyżeczka barmańska, nóż barmański, jigger, czajnik i imbryk do parzenia.

Drink 6

      • Składniki
        • Natural Rosehip with Hibiscus 10cl
        • Finlandia Żurawinowa 3cl
        • Syrop grenadine 1cl
      • Sposób wykonania
        • Składnik wymieszać z lodem bezpośrednio w kubku, 2g suszu kwiatowego parzyć w 100ml wody przez 8 minut, przelać do szkła typu long.
      • Garni – Dwa plastry świeżego ogórka
      • Narzędzia – Szczypce do lodu, łyżeczka barmańska, nóż barmański, jigger, czajnik i imbryk do parzenia.

Drink 7

      • Składniki
        • Herbata Ear Grey 15cl
        • Bourbon Whiskey 2cl
        • Likier Brzoskwiniowy 2cl
        • cząstka limonki
        • Sposób wykonania
          • Składnik wymieszać z lodem bezpośrednio w kubku, 2g herbaty parzyć w 100ml wody przez 4 minut, przelać do szkła typu long
        • Garni – Twist z świeżej Marchewki.
        • Narzędzia – Szczypce do lodu, łyżeczka barmańska, nóż barmański, jigger, czajnik i imbryk do parzenia.

GRUPA SHORT
Drinki światowe

MANHATTAN

  • 4.0 cl Rye or Canadian whiskey
  • 2.0 cl Red Vermouth
  • 1 Dash Angostura

Do szklanicy barmańskiej wsyp 2/3 lodu następnie dodaj angosture, wermouth i whiski. Mieszaj energicznie i przelej odcedzając lód do szkła cocktailowego. Garni maraschino cherry.

MANHATTAN MEDIUM

  • 4.0 cl Rye or Canadian whiskey
  • 1.0 cl Red Vermouth
  • 1.0 cl Dry Vermouth

Do szklanicy barmańskiej wsyp 2/3 lodu następnie dodaj Dry Vermouth
Red wermouth i whiskey. Mieszaj energicznie i przelej odcedzając lód do szkła cocktailowego. Garni maraschino cherry i twist lemon.

MARTINI (cocktail)

  • 4.0 cl Gin
  • 2.0 cl Dry Vermouth

Do szklanicy barmańskiej wsyp 2/3 lodu następnie dodaj Wermouth i Gin. Mieszaj energicznie i przelej odcedzając lód do szkła cocktailowego. Garni dwie oliwki.

MARTINI SWEET (cocktail)

  • 4.0 cl Gin
  • 2.0 cl Red Vermouth

Do szklanicy barmańskiej wsyp 2/3 lodu następnie dodaj Wermouth i Gin. Mieszaj energicznie i przelej odcedzając lód do szkła cocktailowego. Garni twist z cytryny.

MARTINI PERFECT (cocktail)

  • 4.0 cl Gin
  • 1.0 cl Red Vermouth
  • 1.0 cl Dry Vermouth

Do szklanicy barmańskiej wsyp 2/3 lodu następnie dodaj Wermouths i Gin. Mieszaj energicznie i przelej odcedzając lód do szkła cocktailowego. Garni maraschino cherry.

DAIQUIRI

  • 4.0 cl rum light
  • 1.5 cl świeży sok z cytryny
  • 0,5 cl syrop cukrowy

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie syrop, sok i rum. Mieszaj energicznie i
przecedź płyn do szkła cocktailowego.

BACARDI cocktail

  • 4.0 cl rum light
  • 1.5 cl świeży sok z cytryny
  • 1 cl syrop Grenadina

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie syrop, sok i rum. Mieszaj energicznie i przecedź płyn do szkła cocktailowego.

KIR ROYAL

  • 9.0 cl szampan
  • 1cl Crem de Casis

Bezpośrednio do szkła tulipanowego wlej likier i dopełnij szampanem. Zamieszaj i dekoruj maraschino cherry.

MARGARITA

  • 4.0 cl Tequila Blanco
  • 2.0 cl Cointreau
  • 1 cl świeży sok z limonki lub cytryny

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie wlej sok, likier i tequile. Mieszaj energicznie 8-10 s i przecedź płyn do szkła cocktail Margarit na kruszony lód. Kieliszek ukoronować solą wcześniej dodać cząstkę limonki.

ROB ROY

  • 4.0 cl Scotch whisky
  • 2.0 cl Red Vermouth
  • 1 Dash Angostura

Do szklanicy barmańskiej wsyp 2/3 lodu następnie dodaj angosture, wermouth i whisky. Mieszaj energicznie i przelej odcedzając lód do szkła cocktailowego. Garni maraschino cherry.

WHISKEY SOUR

  • 4.5 cl Bourbon whiskey
  • 3.0 cl Świeży sok z cytryny
  • 1.5 cl Syrop cukrowy
  • 1 Ł. Białka kurzego

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie dodaj białko, syrop, sok i whiskey. Mieszaj energicznie 8-10s. Do szkła old Fashioned dodaj lód w kostkach i przecedź płyn dekoracja marska i ½ plastra cytryny.

BRANDY ALEXANDER

  • 2 cl Brandy
  • 2 cl Likier Czekoladowy
  • 2 cl śmietanka

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie wlewaj śmietankę likier i brandy. Mieszaj energicznie 8-10s i przecedź płyn do szkła cocktailowego i posyp świeżo startą gałką.

BLACK RUSSIAN

  • 4 cl Wódka
  • 2 cl Kahlua

Do szkła old Fashioned wsyp 3, 4 kostki lodu, wlej likier i wódkę zamieszaj. Podawaj w czystej postaci bez dekoracji.

FRENCH CONNECTION

  • 3 cl Koniak
  • 3 cl Amaretto

Do szkla old Fashioned wsyp 3, 4 kostki lodu wlej likier i koniak zamieszaj. Podawaj w czystej postaci bez dekoracji.

GOD FATHER

  • 3 cl Whisky Scotch
  • 3 cl Amaretto

Do szkła old Fashioned wsyp 3, 4 kostki lodu, wlej likier i koniak zamieszaj. Podawaj w czystej postaci bez dekoracji.

GRUPA LONG

HORSE’S NECK

  • 4.0 cl Brandy
  • 11.0 cl Ginger Ale
  • 1 Dash Angostura

Bezpośrednio do szkła Haill Ball wsyp lód w kostkach, dodaj angosturę, wlej brandy i dopełnij Lemoniadą imbirową. Zamieszaj i dekoruj twistem z cytryny.

TEQUILA SUNRISSE

  • 4 cl Tequila Blanco
  • 1CL Grenadina
  • Top sok pomarańczowy

Bezpośrednio do szkła Hurricane wsyp lód w kostkach, wlej Tequile i dopełnij sokiem. Na końcu ostrożnie wlej grenadynę tak, aby osiadła na dnie nie mieszaj dekoracja cząstka Pomarańczy i maraska.

GREEN SPIDER

  • 4 cl Gin
  • 2 cl Crem de Menthe green
  • Top Soda

Bezpośrednio do szkła Haill Baal wsyp lód w kostkach, wlej gin i likier dopełnij wodą. Zmieszaj dekoracja cytryna i maraska.

MELO GRANITA

  • 4 cl Rum Bacardi
  • 4 cl Likier melonowy
  • 2 cl Likier jabłkowy
  • 2 cl Syrop jabłkowy
  • 5 cl Sprite
  • Melon 1/4 bez pestek

Do Blendera wsyp szufle lodu w kostkach włóż melona pokrajanego na cząstki wlej
syrop, likiery, rum i sprite mieszaj około 20 sekund. Przelej do szkła Hurricane dekoracja cząstka melona i twist.

RUM FIZZ

  • 4 cl Rum white
  • 2 cl świeży sok z cytryny
  • 1 cl Syrop cukrowy
  • Top soda

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie wlej syrop, sok i Rum. Mieszaj energicznie około 60s i przecedź płyn do szkła Collins na lód i zamieszaj. Dekoracja cytryna i gałązka mięty.

BLU LAGUNE

  • Wódka 4 cl
  • Blue Curacao 1 cl
  • Top Sprite

Bezpośrednio do szkła Collins wsyp lód w kostkach, wlej wódkę i likier dopełnij sprite. Zmieszaj dekoracja cytryna i maraska.

CAIPIROVSKA

  • cl Finlandia
  • Limonki 3/8
  • 2 ł. Cukier trzcinowy

Bezpośrednio do szkła old fasioned włóż limonki i madleruj je dodaj cukier i zasyp lodem kruszonym, Wlej wódkę i zamieszaj dodaj krótką rurkę i mieszadełko.

TOM COLLINS

  • 4 cl Gin
  • 2 cl świeży sok z cytryny
  • 1 cl Syrop cukrowy
  • Top soda

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie wlej syrop, sok i Rum. Mieszaj energicznie 8-10s i przecedź płyn do szkła Collins na lód i zamieszaj. Dekoracja cytryna i maraska.

BRANDY EGG NOGG (Classic)

  • 4 cl Brandy
  • 5 cl Mleko
  • 1 cl syrop cukrowy
  • 1 żółtko
  • Gałka muszkatołowa

Do szejkera wsyp 2/3 lodu następnie włóż żółtko wlej syrop, mleko i brandy.
Mieszaj energicznie 8-10s i przecedź płyn do szkła old fasioned i posyp świeżo startą gałką.

GRUPA DIVERS
drinki blenderowane

Pimopetri
(porcja ok. 200 g)

  • natka pietruszki (ok. ½ pęczka)
  • 30 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu kiwi lub trzcinowego
  • 150 ml wody gazowanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Etapy obróbki:

  1. 5 s – 30% mocy
  2. 5 s – 60% mocy
  3. 10 s – 100% mocy

Bogur
(porcja na ok. 380 g)

  • 50 ml soku z buraka ćwikłowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego light
  • ½ zielonego ogórka (ok. 150 g)
  • 1 łod. selera naciowego (ok. 80 g)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Etapy obróbki:

  1. 5 s – 30% mocy
  2. 5 s – 60% mocy
  3. 10 s – 100% mocy

PapiJab
(porcja ok. 400 g)

  • ½ czerwonej papryki (ok.80g)
  • 1 jabłko średniej
  • wielkości (ok.200g)
  • sok z ½ pomarańczy (ok.70ml)
  • 50 ml wody gazowanej
  • 3 plasterki świeżego imbiru (ok.5g)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Etapy obróbki:

  1. 10 s – 30% mocy
  2. 20 s – 100% mocy

Jagobur
(porcja ok. 400 g)

  • 50 ml soku z buraka
  • 100 ml jogurtu naturalnego light
  • 1 obrany banan (ok. 150 g)
  • 1 marchewka (ok. 100 g)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Etapy obróbki:

  1. 5 s – 30% mocy
  2. 5 s – 60% mocy
  3. 10 s – 100% mocy

Mango lassi
(porcja na ok. 260 g)

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml syropu mango

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Parametry rozdrabniania:

  1. 5 s na 50% mocy

Strawgur
(porcja ok. 500 g)

  • 200 g mrożonych truskawek
  • 200 g zielonego ogórka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 15 ml syropu trzcinowego (opcjonalnie)
  • 3 kostki lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Parametry rozdrabniania:

  1. 5 s – 30% mocy
  2. 5 s – 60% mocy
  3. 5 s – 100% mocy

Anabana
(porcja ok. 550 g)

  • ¼ świeżego obranego ananasa (ok.250g)
  • 1 obrany banan (ok.150g)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki startego cynamonu (do smaku)
  • 3 kostki lodu (ok.60g)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Parametry rozdrabniania:

  1. 5 s – 30% mocy
  2. 5 s – 60% mocy
  3. 10 s – 100% mocy

Pietrosel
(porcja ok. 280 g)

  • 1 łodyga selera naciowego (ok.80g)
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ jabłka (ok.100g)
  • 10 ml syropu trzcinowego
  • 15 ml soku z limonki
  • 50 ml wody gazowanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera.
Parametry rozdrabniania:

  1. 5 s – 30% mocy
  2. 5 s – 60% mocy
  3. 20 s – 100% mocy