PRZYRZĄDZANIE HERBATY MROŻONEJ METODĄ SZOKOWĄ
Wszystkie Herbaty zimne używane do przygotowywania drinków powinny być przedtem ostudzone, chyba, że w przepisie podano inaczej. Najlepsza do tego jest tzw. metoda „szokowa”, według której należy zaparzyć herbatę w dwukrotnie mniejszej ilości wody, a następnie odcedzić i uzupełnić lodem do wymaganej objętości, (np., aby w krótkim czasie uzyskać 200 ml zaparzonej w tradycyjny sposób herbaty, należy zaparzyć 2 gramy w 100 ml wody, odcedzić i zalać na lód (około 200 g). I w ten prosty sposób uzyskamy 200 ml Ice Tea. W przypadku jednego litrowego dzbanka parzymy 5 Torebek 2g lub 5 łyżeczek 2g herbaty w 0,5l wrzątku, a następnie przelewamy esencje do drugiego dzbanka z 0,5 kg lodu. Wszystko razem mieszamy i już!