„AKADEMIA HERBATY”
Jest to szkolenie barmańskie, specjalizacja „Kuypper Herbaciany”, przeznaczone głównie dla osób z doświadczeniem barmańskim.
Zakres szkolenia obejmuje:
- Historia powstania herbaty – jakie były początki;
- Rodzaje herbat, podział i klasyfikacja; różnica między herbatą fermentowaną a niefermentowaną;
- Nauka parzenia herbaty;
- Właściwości zdrowotne herbaty i jej wpływ na organizm;
- Art Tea – sztuka kompozycji drinków alkoholowych i bezalkoholowych, na bazie herbat białych, zielonych, czerwonych, oolong, czarnych oraz zółtych;
- Sposoby podawania herbat, połączone z degustacją oraz sztuka łączenia herbat na zimno i gorąco, w drinkach, z alkoholem i bez alkoholu;
Szkolenie prowadzone jest w systemie weekendowym, w wymiarze 20 godzinnym. Grupy szkoleniowe liczą przeważnie 10 uczestników. W trakcie szkolenia przewidziano prezentacje multimedialne z plantacji herbaty ze Sri Lanki. Prezentacje prowadzi expert i znawca herbat, współpracujący na co dzień z firmą MJF Group z Kolombo, właściciel marki Dilmah (Wielki Hit ze świata herbat).
„AKADEMIA WHISKY-WHISKEY”
Jest to szkolenie barmańskie, które przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych sztuką barmańską w wydaniu celtyckim.
Zakres szkolenia obejmuje:
- Ciekawe opowiastki o historii alkoholi z naciskiem na whisky, whiskey;
- Naukę serwowania i podawania drinków;
- Zabawę z publicznością – czas trwania 20 minut (2 osoby wybrane z publiczności biorą udział w żonglerce bezpiecznymi plastikowymi butelkami oraz w przygotowywaniu drinka metodą Flair);
- Przygotowanie drinków na bazie whisky, ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Japonii, czyli od 5 największych producentów świata (5 uczestników zabawy przygotowuje po 4 drinki wspólnie z mistrzem, łącznie 20 drinków);
- dodatkowym elementem szkolenia jest ubiór prowadzącego w strój szkocki oraz muzyka Celtycka;
- Efekty specjalne – płonące butelki i „żywe drinki”, blue blazer, suchy lód, itp. – czas trwania 30 minut;
Grupy szkoleniowe liczą od dziesięciu do 50 osób. Uczestnicy mieszają przeróżne drinki, a po szkoleniu istnieje możliwość otrzymania drogą e-mailową przepisy z drinków przygotowanych na szkoleniu. Każdy z uczestników otrzymuje grawerowany na szkle certyfikat uczestnictwa w kursie z logo gospodarza i Centrum Szkolenia Barmanów.
„AKADEMIA RUMU”
Rum to coś więcej niż tylko alkohol z trzciny cukrowej to Historia wiążąca się bardzo trwale z czasami niewolnictwa ta historia pokażemy w barwnej formie multimedialnej.
Zakres szkolenia obejmuje:
- Ciekawe opowiastki o historii rumu;
- Różnice w jego produkcji oraz sposobu jego podawania
- Zabawę z publicznością – uczestnicy zabawy będą mogli sami oceniać, jakość podawanych trunków pod okiem mistrza;
- Przygotowanie drinków na bazie takich marek jak Bacardii, Hawana, Captain Morgan Pampero, Stroh i wiele innych;
- Czterech uczestników zabawy przygotowuje po cztery drinki z każdej kategorii wspólnie z mistrzem w sumie to 16 drinków;
- Czas szkolenia około 45 do 60 minut;
„AKADEMIA BARMAŃSKA”
Jest to kurs barmański dla amatorów.
Zakres szkolenia obejmuje:
- Poznanie sprzętu barowego, rozróżnianie szkła;
- Sposoby dekoracji drinków;
- Podstawy alkoholi i mieszania drinków, indywidualnie, jak i tworzenie team’u;
- Zabawę z publicznością – czas trwania 20 minut (2 osoby wybrane z publiczności biorą udział w żonglerce bezpiecznymi, plastikowymi butelkami oraz w przygotowaniu drinka metodą Flair);
- Oryginalne stroje tematyczne na potrzeby pokazu, np. do wyboru strój mnicha, latino, hawai, pirata, moskala, manager, piłkarza, cowboy, itp.
Odpowiednia muzyka; - Efekty specjalne – płonące butelki, „żywe drinki”, blue blazer, suchy lód, itp.;
Możliwość uzyskania certyfikatów potwierdzających uczestnictwo w kursie lub w wersji bogatszej – dla każdego sprzęt barmański np. shaker z miarą barową i łyżeczką. Czas zabawy 2 godziny w trzech wejściach.
„BONUS”
Do każdej Akademii polecam 30-40 minutowy pokaz mistrzowski.
W ofercie proponujemy niepowtarzalny Pokaz Mistrzowski z udziałem prekursora tego stylu w Polsce.
- Pokaz mistrzowski – czas trwania 10 minut
- Zabawa z publicznością – czas trwania 10 minut (jedna osoba wybrana z publiczności żonglują bezpiecznymi plastikowymi butelkami)
- Mini Akademia Mixologii ,,Ze Świata Polskich Alkoholi” (Dwóch uczestników zabawy przygotowuje po cztery drinki wspólnie z mistrzem w sumie 10 drinków)
- Efekty specjalne, płonące butelki – czas trwania 20 minut.
- Łączny czas zabawy około 30 -40 minut.
KURSY BARMAŃSKIE BARMAN-BLENDER
1
Pierwszy stopień
„Barman-Blender”
- czas trwania kursu – 40 godzin;
- szkolenie realizowane jest dla grup liczących od 10 do 20 osób;
- szkolenie przeznaczone jest dla obecnych i przyszłych barmanów oraz osób zainteresowanych sztuką barmańską;
- po zakończeniu kursu absolwenci otrzymują certyfikat Centrum Szkolenia Barmanów potwierdzający udział w szkoleniu. Na życzenie wydajemy certyfikaty w języku angielskim.
2
Pierwszy stopień
„Barman-Blender”
specjalizacja Flair
- czas trwania kursu – 20 godzin;
- szkolenie realizowane jest dla grup liczących od 10 do 20 osób;
- szkolenie jest przeznaczone głównie dla osób pracujących na stanowisku barman, które zainteresowane są podniesieniem swoich kwalifikacji zawodowych. Oferta polecana jest osobom posiadającym nieprzeciętne zdolności manualne. Uczestnikiem szkolenia może być każdy, kto zainteresowany jest sztuką barmańską. Jest to kurs podstawowy nauki sztuki Flair;
- po zakończeniu kursu absolwenci otrzymują certyfikat Centrum Szkolenia Barmanów potwierdzający udział w szkoleniu. Na życzenie wydajemy certyfikaty w języku angielskim;
3
Drugi stopień
„Barman-Blender”
- czas trwania kursu – 100 godzin;
- szkolenie realizowane jest dla grup liczących od 10 do 20 osób;
- szkolenie jest przeznaczone dla osób zainteresowanych podniesieniem swoich kwalifikacji zawodowych oraz zgłębieniem tajników mixologii. Oferta kierowana jest do osób po pierwszym stopniu barmańskim, jak również do barmanów z dłuższym stażem pracy. Uczestnikiem szkolenia może być także każdy, kto zainteresowany jest sztuką barmańską.
- po zakończeniu kursu absolwenci otrzymują certyfikat Centrum Szkolenia Barmanów potwierdzający udział w szkoleniu. Na życzenie wydajemy certyfikaty w języku anglelskim.
WARSZTATY „KIPER HERBATY”
Szkolenie przewidziane dla szkół
Zakresu szkolenia obejmuje:
- Historia powstania herbaty, jakie były początki
- Nauka parzenia różnica miedzy herbatą fermentowaną a niefermentowaną
- Rodzaje herbat podział i klasyfikacja
- Właściwości zdrowotne herbaty – herbata a wpływ na organizm.
- Art. Tea – sztuka kompozycji drinków alkoholowych i bezalkoholowych na bazie herbat białych, zielonych, czerwonych, oolong i czarnych
- Sposoby podawania herbat z degustacja (wszystkie rodzaje istniejących herbat pochodzących z najlepszych plantacji z takimi perełkami ze świata herbat jak prawdziwa biała i czerwona czy oolong) oraz sztuka łączenia herbat na zimno i gorąco w drinkach z alkoholem i bez. (Tea soft & drinks w tym wiele moich autorskich drinków)
SZKOLENIE BARMAN-BARISTA
Proponujemy dwa warianty szkolenia:
- PODSTAWOWE SZKOLENIE BARISTYCZNE: 2 DNI + WYCIECZKA DO PALARNI
- Szkolenie podstawowe obejmuje niezbędne podstawy do pracy baristy, obejmuje teorię i praktykę oraz wstęp do dalszego rozwoju w zawodzie barista.
- ROZSZERZONE SZKOLENIE BARISTYCZNE: 3 DNI + WYCIECZKA DO PALARNI
- Szkolenie obejmuje tą sama tematykę, co szkolenie podstawowe. Rozszerzenie obejmuje rozbudowany zakres organizacji miejsca pracy, zasad aktywnej sprzedaży, podstaw obsługi gościa kawiarni i praktykę serwowania różnych form kawy na bazie espresso. Szkolenie jest również rozszerzone o podstawy łączenia kawy z alkoholem oraz o naukę wykonywania najbardziej znanego drinka na bazie kawy – IRISH COFFEE
Z powodu użycia alkoholu w rozszerzonej wersji szkolenia mogą brać udział tylko uczniowie pełnoletni. Grupy maksymalnie 10 – osobowe, co pozwoli na sprawne przekazanie wiedzy i umożliwi jak najlepszą praktykę wykonywania kawy
Na szkoleniu zapewniony zostaje przez trenera sprzęt, materiały teoretyczne oraz surowce do przygotowania kaw (kawa, mleko, syropy).
KURS I WARSZTATY BARMAŃSKIE DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HOTELARSKICH
- czas trwania kursu – 100 godzin, przez okres jednego półrocza szkolnego;
- szkolenie realizowane jest dla grup liczących od 15 do 25 osób;
- szkolenie przeznaczone jest dla Szkół Gastronomicznych i Hotelerskich;
- atutem kursu jest duża ilość zajęć praktycznych mieszania drinków oraz indywidualne podejście do każdego kursanta;
- szkolenia prowadzone są z wykorzystaniem oryginalnego sprzętu barowego oraz technik światowych;
- podczas kursu prowadzący dysponuje także prezentacjami multimedialnymi z pokazów barmańskich;
- po zakończeniu kursu absolwenci otrzymują certyfikat Centrum Szkolenia Barmanów potwierdzający udział w szkoleniu; istnieje możliwość wydania certyfikatu w języku angielskim;
- w cenie kursu zawarte są: alkohol w pełnej wersji przez cały kurs z winami (Koniaki, Brandy, Calvados, Armaniak różne rodzaje whisky, tequile, rumy, wina gronowe i południowe typu Sherry czy Porto oraz pełna gama oryginalnych likierów „De Kuyper” i syropów Monin); ćwiczenia na kawie i unikatowe w Polsce ćwiczenia z oryginalnymi herbatami białymi, czerwonymi, żółtymi, oolongiem, zielonymi oraz czarnymi kompozycjami drinków; dużo egzotycznych owoców do nauki garni, jak również profesjonalne szkło do przygotowywania wielu rodzaju drinków; napoje w postaci soków, napoi gazowanych i wody niezbędne do przygotowania drinków; skrypt autorstwa Jerzego Czapli z zagadnieniami kursu.
Istnieje możliwość modyfikacji programu i czasu szkolenia.
CEL I ZADANIA KURSÓW
Celem szkoleń jest przekazanie osobom biorącym w nich udział podstaw technicznych sztuki barmańskiej, a także przygotowanie jego uczestników do samodzielnej, profesjonalnej pracy w barze typu ”American Drinks”. Głównym zadaniem szkoleń jest udostepnienie wiedzy pracownikom barów tak, aby uczynić ich profesjolnalnymi barmanami, jak również przekazać wiedzę młodzieży, aby w przyszłości ułatwić im start w pracy na stanowisku barmana. Szkolenia organizowane sa w sposób umożliwiający przyswojenie wiedzy i umiejętności głównie praktycznych, z minimalnym uwzględnieniem teorii.
Szkolenie prowadzi Mistrz Polski Barmanów – Jerzy Czapla, osoba o branżowych uprawnieniach międzynarodowych, posiadający 15-letnie doświadczenie w pracy za barem i dziesięcioletnie w prowadzeniu kursów barmańskich, który w Polsce jest również prekursorem stylu wolnego – Free Style. Wiedza, umiejętności i doświadczenie trenera dodatkowo poparte są wyróżnieniami otrzymanymi w związku z udziałem w licznych konkursach, zarówno krajowych jak i międzynarodowych.
Szkolenia przeznaczone są dla osób pełnoletnich, zarówno absolwentów czy uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich, dla osób pracujących na stanowisku barmana, które chcą podnieść swoje kwalifikacje, jak również wszystkich chętnych zainteresowanych nabyciem wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki barmańskiej. Jednak oprócz chęci udziału i zgłoszenia niezbędna jest obecność i aktywny udział słuchaczy w zajęciach.
Kursanci po zakończonym szkoleniu otrzymują Certyfikat Centrum Szkolenia Barmanów, odpowiednio pierwszego lub drugiego stopnia „Barman-Blender”, potwierdzający udział w szkoleniu, co poprzedzone jest pozytywnym zaliczeniem egzaminu. Warunkiem przystąpienia do egzaminu końcowego jest udział w co najmniej 70% zajęć. Egzamin końcowy składa się z części teoretycznej i praktycznej zdobytej wiedzy. Skala ocen jest pięciostopniowa i obejmuje stopnie: celujący, bardzo dobry, dobry, pozytywny, niedostateczny. Otrzymując ocenę niedostateczną kursant ma prawo do egzaminu poprawkowego, w wyznaczonym terminie i za dodatkową opłatą. Wręczenia certyfikatu dokunuje przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej lub główny wykładowca prowadzący kurs. Absolwenci szkolenia uzyskują pełne przygotowanie wykwalifikowanego barmana, odpowiadające wzorcom światowym.
CERTYFIKAT
WARSZTATY BARMAŃSKIE
CERTYFIKAT
I stopień Barman-Blender
CERTYFIKAT
II stopień Barman-Blender
CERTYFIKAT angielskojęzyczny
I stopień Barman-Blender
CERTYFIKAT angielskojęzyczny
II stopień Barman-Blender