Jestem absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Tarnowskich Górach. W latach 1985-2005r. pracowałem w wielu barach, Hoteli, restauracji, kawiarni, dyskotek i pubów wzbogacając wiedzę barmańską. Przygodę z profesjonalnym barmaństwem rozpocząłem zdaniem pomyślnie egzaminu „Barman – Mixer” II stopnia 11 kwietnia 1996 w Hotelu Park w Olsztynie. Organizatorem kursu było Stowarzyszenie Polskich Barmanów, a wykładowcą był sam mistrz Zdzisław T. Nowicki. W maju 1996r. wstąpiłem w szeregi SPB – PBA, jako zwyczajny członek stowarzyszenia. We wrześniu tego roku byłem uczestnikiem I Ogólnopolskiego Zlotu Barmanów w Pułtusku (Dom Polonii), gdzie nieoficjalnie rozpocząłem moją karierę „freestylera” pokazując kilka sztuczek na forum Teamu Południa (tak naprawdę mój kontakt z żonglerką barmańską datuję na przełom 1991/1992 roku. Październik ’96 przyniósł mi pierwszy sukces – zająłem III miejsce na siedemdziesięciu startujących barmanów z całej polski w prestiżowym konkursie wiedzy o koniaku Hennessy. Otrzymałem tam Dyplom Ambasadora Hennessy’ego. Jesienią 1997 roku zostałem wybrany na stanowisko członka zarządu okręgu Południowego Stowarzyszenia Polskich Barmanów, gdzie wspólnie zarządzaliśmy przez cztery lata.

1998 rok przyniósł wiele sukcesów i 27 stycznia w Hotelu Forum w Krakowie w eliminacjach południa do konkursu Euro-Absolut Cup napojem mieszanym o nazwie Green Bull zająłem III miejsce na 36 uczestników. I awansowałem do finału w warszawskim Hotelu Victoria w obsadzie międzynarodowej, uzyskując tam certyfikat Wódki Absolut. W tym samym roku w miesiącu marcu również w Hotelu Victoria odbyły się Pierwsze Nieoficjalne Mistrzostwa Polski Barmanów FreeStyle. Otrzymałem srebrny medal i tytuł wicemistrzowski. Finałem tych mistrzostw był kontrakt z firmą Unicom Bols na letniej akcji. Pod koniec 1998r. roku podjąłem pracę w zabrzańskim Hotelu Ambasador na stanowisku managera baru. 1999r. to rok sukcesów 26 Marca w Pałacu Kultury i Nauki – zdobyłem Mistrzostwo Polski. Maj I miejsce w eliminacjach do Mistrzostw Świata Shakery ’99 Klub „Labirynt” Warszawa. 4 lipiec Malaga Grand Prix Baccardi & Martini – pierwszy zagraniczny sukces polskiego barmana flair. Zająłem tam III miejsce w ocenie degustacyjnej oraz V miejsce w ogólnej klasyfikacji. W 2000 roku w marcu zostałem sędzią głównym Mistrzostw Polski a wrzesień tego roku przyniósł mi tytuł „Barmana Dziesięciolecia” przyznany przez Zarząd Główny SPB. W październiku rozpoczęłam przygodę z Prohibicją u Marka Konrada, która trwała dwa lata. Sierpień 2001 roku zdobywam II miejsce w prestiżowym konkursie „Tropical Sumer Drink” w Sypniewie, co warto odnotować byłem zaraz za aktualnym Mistrzem świata.

jerzy-omnie-1

18 Grudnia 2001 rok to ważna data i zwrot mojej kariery zakładam Centrum Szkolenia Barmanów i od nowego roku rozpoczynam szkolenie barmanów na terenie całego kraju pod własną banderą. Według autorskiego programu, który jest poparty moim 15 letnim doświadczeniem pracy w barach Polski, Europy i Azji. Kontynuacja pracy u Marka Kondrata Prohibicja Białobrzegi 2002 – 2004r. Sierpień 2005 zaproszenie do programu drinków na herbacie Dilmah w Colombo (Sri Lanka). 2006 Styczeń – 2009 Lipiec Szkolenia dla firmy Gourmet Foods dystrybutora herbat Dilmah oraz kontynuacja autorskiego programu szkoleń w Centrum Szkolenia Barmanów. Marzec 2007r. uczestnictwo w Kongresie herbacianym w Kolombo i prezentacja autorskich drinków na herbacie dla 94 delegacji z całego świata. Luty 2008r. szkolenie barmanów w Ałmaty w Kazachstanie i wiele na terenie całego kraju. Szkolenia w szkołach:

  • Szkoła Gastronomiczno – Hotelarska Warszawa ul. Majdańska
  • Szkoła Gastronomiczno – Hotelarska Warszawa ul. Komorska
  • Szkoła Gastronomiczna Warszawa ul. Okopowa Szkoła Gastronomiczna Puck
  • Szkoła Gastronomiczna Bytom Szkoła Gastronomiczna Olsztyn
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 Wejherowo
  • Szkoła Gastronomiczna Olsztynek
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego Rawa Mazowiecka
  • Centrum Kształcenia Praktycznego Małkinia Górna
  • Zespół Szkół Malinowo
  • Szkoła Gastronomiczna Opole Lubelskie
  • Szkoła Gastronomiczna Łomża
  • Szkoła Gastronomiczno Hotelarska Chełm
  • Szkoła Gastronomiczna Pułtusk
  • Zespół Szkół Zawodowych nr1 Biała Podlaska
  • Szkoła Gastronomiczna Lidzbark Warmiński
  • Szkoła Gastronomiczna Orneta
  • Zespół Szkół Nr.1 Łuków
  • Zespół Szkół Nr.3 Łuków
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Golądkowo
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Gołotczyzna

Z ważniejszych miejsc gdzie miałem przyjemność przeprowadzać szkolenia warto wspomnieć między innymi o Hotelu „Victoria” Warszawa, „Belvedere” Zakopane, „Hilton” Warszawa, „Sheraton” Kraków i Poznań, „Amber Baltic” Międzyzdroje, „MDM” i „Metropol” Warszawa, „Klimek” w Muszynie, „Dr. Irene Eris” Krynica, Wzgórza Dylewskie i Polanica Zdrój, Sieć Hoteli „Qbus” w Kraków, Gdańsk, Kielce, Głogów i Łódź, Hotel „Hotton” Gdynia, „Promenada” Hotel Villa Port Ostróda, Hotel „Artis” Zamość „Termy Pałacowe” Nałęczów, „Król Kazimierz” w Kazimierzu Dolnym. Hotel Tiffi i Stary Tartak w Iławie.

who1
who2
who3

WHO IS WHO

Z.: prezes, barman. NF.: Polska Sekcja Freestile przy ZG Stowarzyszenia Polskich Barmanów. AS.: 41-962 Tąpkowice – OSSY, ul. Leśna 39. DU.: Czeladź, 26.08.1967. R.: Józef i Teresa. ZP.: matka, pasjonatka działalności syna, matka 3 barmanów. W.: 1982-85 Zespół Szkół Gastronomicznych, certyfikat Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów, 1998 kurs pedagogiczny przy Cechu Rzemiosł Różnych w Nowym Targu. K.: 1985-86 Restauracja – Zajazd „Złota Podkowa” w Tapkowicach, 1989-91 Restauracja „Parkowa” w Tarnowskich Górach, 1991-92 szef zespołu barmanów i kelnerów Disco „Roys”, od 1993 założyciel własnej firmy „Party Service”, 1996 barman Diner Club „Senat”, 1997 współzałożyciel Cocktail Bar „Renger” w Tarnowskich Górach, 1998-2000 szaf baru w Restauracji „Flesh Club” hotelu „Ambasador” w Zabrzu, od 2000 bartender w lokalu „Prohibicja” w Częstochowie. DZ.: od 1999 szkolenie nowych pokoleń barmanów we współpracy i z udziałem fachowców z kraju i zza granicy, 2002 założyciel Polskiej Akademii Freestile’a w Tarnowskich Górach, 2000-02 wiceprezes PSF Stowarzyszenia Polskich Barmanów (obecnie prezes), uczestnictwo w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych „Eurogastro” w Warszawie, uczestnik konkursu SPB „Polska Złota Jesień Wódek Gatunkowych” w Gdańsku, uczestnik szeregu pokazów i demonstracji sztuki barmańskiej wolnego stylu. SO.: ojciec polskiego freestile’a (zademonstrowanie alternatywy przyrządzania i podawania long-drinków), w 1996 III miejsce w konkursie barmanów „Hennessy” (dot. wiedzy o koniaku), 1998 inauguracja kariery ogólnopolskiej profesjonalnym pokazem freestile’a w hotelu „Sheraton” w Warszawie, 1998 udział w I nieoficjalnych Mistrzostwach Polski Barmanów w kat. frestile’a i uzyskanie tytułu wicemistrza, 1999 I miejsce w w/w mistrzostwach, V miejsce Mistrzostw Świata „Grand Prix” Martini Bacardii w Maladze (pierwszy Polak). H.: miksologia, dobry film, kolekcja kilku tysięcy przepisów na napoje alkoholowe.

Informacja zaczerpnięta z encyklopedii Who is Who w Polsce 2003.